Tapahtumat 2021

13. - 16.9. Henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kurssi.

Osanottajille on Härmän kuntokeskuksessa niin hoiva kuin muukin ohjelma, tarjoilut ja majoitus kuin myös yhteiskuljetuskin ilmaista. Kurssille voidaan ottaa 30 lottaa ja pikkulottaa. Perinneyhdistyksen taholta on mukana tukihenkilöitä. Omalla kustannuksella voi mukaan lähteä myös henkilökohtainen avustaja.

Ilmoittautumisia ottaa vastaan varapuheenjohtaja Esko Ojala, puh. 040 525 8631.

 

Henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kurssille 13.-16.9.2021 

osallistui 23 lottaa ja pikkulottaa. Kurssi onnistui pääosin hyvin, vaikka vaati myös neuvokasta toimintaa kurssin luotsaajilta ja avustajilta. Todettiin, että lottien ikävuosien kertyessä tulisi olla kaksi avustajaa 10 kurssilaista kohti.

Lotat kuorivat perunoita Heinjoen suojeluskuntatalon nurkalla. Heinjoki 1.10.1939. SA-kuvat.
Sankarihautajaiset Kajaanissa. Kajaani 19.5.1940. SA - kuvat

29.8. 2021 su Lotta Svärdin 100-vuotisjuhlan ja Kauhajoen lottayhdistyksen perustamisen 101 -vuotisjuhla

Juhlaohjelma

MESSU  Juhlapäivän jumalanpalvelus on Kauhajoen pääkirkossa klo 10.00.

SEPPELEENLASKU

Jumalanpalveluksen jälkeen lasketaan havuseppeleet Kotirintaman sankarien patsaalle sekä Talvi- ja jatkosodan sankarivainajien muistomerkille.

KAHVITARJOILU 

Juhla jatkuu seurakuntakeskuksessa monipuolisella ohjelmalla.

Tervehdyssanat   Taija Hakola

                             Suupohjan Lottaperinneyhdistys, puheenjohtaja

Tervehdykset        Kauhajoen kaupunki

                             Kauhajoen seurakunta

Lapsikuoro Poutapilvi, joht. Dir. Cant. Helena Ala-Prinkkilä

Juhlapuhe            Paula Risikko 

                             Kansanedustaja, Naisten Valmiusliiton puheenjohtaja

Kauhajoen Veteraanikuoro, joht. Dir. Mus. Risto Ala-Ikkelä

 

 

Lottatoimintaa Kauhajoella, Maire Hämeenniemi

                             Suupohjan Lottaperinneyhdistys, hallituksen jäsen

Musiikkia, Dir. Cant. Helena Ala-Prinkkilä

Huomionosoitukset

Kauhajoen Veteraanikuoro, joht. Dir. Mus. Rosto Ala-Ikkelä

Päätössanat          Esko Ojala

                              Suupohjan Lottaperinneyhdistys, varapuheenjohtaja

Maamme

 

Lotta Svärd 100 v ja Kauhajoen Lottayhdistys 101 v.  29.8.2021

Juhla toteutui etukäteissuunnitelmien ja ohjelman mukaisesti ja onnistui erinomaisesti. Koronatilanteen vielä vaikuttaessa 80 juhlaan osallistuneen henkilön määrää voi pitää hyvänä. Erityistä kiitosta saivat kansanedustaja Paula Risikon  puhe ja hallituksen jäsenen, Maire Hämeenniemen historiikkiesitys Kauhajoen lottatoiminnasta. Hallituksen jäsen Pirjo Pieski oli yhteydessä Lottaperinneyhdistyksen vaikutusalueen kuntien kirjastoihin, joissa järjestettiin kahden viikon lotta-aiheinen näyttely, erityisesti kirjallisuuden ollessa esillä. Lotta-asia olikin hyvin esillä alueen kirjastoissa. Kauhajoella näyttely toteutettiin Lottaperinneyhdistyksen, kaupunginkirjaston ja Veteraanien perinnetalon kanssa yhteistyössä.

Muurinpohjaletut olivat suosittu herkku Lottakanttiinissa. Tyytyväisiä asiakkaita Hakolan Taijan juttusilla. Mukana Taijan lisäksi kanttiinissa tiskin takana Marja-Liisa Metsäranta, kahvia keittämässä Marja-Terttu Puranen ja lettuja paistamassa Sirkka Granholm, Raija Mansikkamäki ja välillä Miia Perkiö. Kuva: Miia Perkiö.
Lottakanttiinin iloisina asiakaspalvelijoina Taija ja Maikki. Kuva : Miia Perkiö.
Muurinpohjalettujen salaisella reseptillä syntyy herkkusyötävää Sirkka Granholmin käsissä. Kuva: Miia Perkiö.

Isojoen markkinat 31.7.2021

Isojoen markkinat olivat vilkas tapahtuma korona-ajasta huolimatta. Onneksi Etelä-Pohjanmaalla on ollut suhteellisen rauhallista koronan suhteen.  Sää oli kesäisen lämmintä ja väkeä oli paljon liikkeellä. Turvavälit ja maskit on kuitenkin tarvittaessa muistettu. Lottakanttiini löydettiin hyvin ja muurinpohjaletut ja kahvi menivät erinomaisen hyvin kaupaksi. Markkinaväki antoi todella hyvää palautetta Lottakanttiinille ja lottaperinnetyölle. Hyvällä mielellä jatketaan seuraaviin tapahtumiin ja seuraaville markkinoille.

 

Taija Hakola jatkaa Suupohjan Lottaperinneyhdistyksen johdossa. 12.5.2021. Kuva: Pirjo Pieski
Kappalainen Anitta Vuorela kertoi Helatorstainajatuksia ja sai lahjaksi yhdistyksemme Lotta-kirjan. 12.5.2021. Kuva: Pirjo Pieski
Pj Taija Hakola ja vpj Esko Ojala kiittävät kukkasin hallituksesta poisjääneitä Anna-Liisa Luukkosta, Terttu Pihlajaviitaa ja Anna Tuiskua, perustajajäseniä. 12.5.2021. Kuva: Pirjo Pieski
Vpj Esko Ojala ja Anna-Liisa Luukkonen. 12.5.2021. Kuva: Pirjo Pieski
Edessä Terttu Pihlajaviita ja rahatonhoitaja Marja-Terttu Puranen, takana vas. uusi hallituksen jäsen Marja-Liisa Metaäranta, Anna Tuisku ja pj. Taija Hakola. 12.5.2021. Kuva : Pirjo Pieski

Suupohjan Lottaperinneyhdistys ry:n vuosikokous 2021

 

Taija Hakola jatkaa Lottaperinneyhdistyksen johdossa

Suupohjan Lottaperinneyhdistys ry:n vuosikokouksessa 2021 jouduttiin jälleen toteamaan, että ainakin alkuvuoden osalta koronapandemia muutti lähes kaiken alun perin suunnitellusta toiminnasta. Myös kesän ajalle suunniteltu lottakanttiinitoiminta jäänee lähes kaikilta osin toteutumatta, koska tapahtumia ei ole pandemian takia voitu suunnitella, vaan ne on peruttu.

Yleisötapahtumista merkittävin tulee olemaan elokuun 29. päiväksi suunniteltu Lotta Svärd järjestön 100-vuotisjuhlavuoden ja Kauhajoen Lottayhdistyksen perustamisen 101-vuotisjuhla. Juhlapäivän järjestäminen toteuttaa Lottaperinneyhdistyksen erityistä tavoitetta säilyttää lottien muisto ja henkinen perintö sekä jakaa oikeaa tietoa Lotta Svärd -järjestöstä. Perinneyhdistyksen keskeinen tehtävä on ylläpitää niitä ihanteita, joiden varaan järjestön toiminta aikanaan rakentui.

Yhdistys pyrkii kaikin tavoin myös huolehtimaan keskuudessamme vielä olevien lottien ja pikkulottien hoivasta ja huolenpidosta. Jo pitkään on kahdesti vuodessa järjestetty Härmän kuntokeskuksessa Henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kurssi. Kevättapahtuma piti koronan takia peruuttaa, mutta tämän hetken tuntuma on, että syyskuun 13.-16. päiville suunniteltu hyvinvoinnin kurssi voidaan järjestää. Osanottajille on niin hoiva kuin muukin ohjelma, tarjoilut, majoitus ja  yhteiskuljetuskin ilmaista. Kurssille voidaan ottaa 30 lottaa ja pikkulottaa. Perinneyhdistyksen taholta on mukana tukihenkilöitä. Omalla kustannuksella voi mukaan lähteä myös henkilökohtainen avustaja. Ilmoittautumisia ottaa vastaan varapuheenjohtaja Esko Ojala, puh. 040 525 8631.

Myös kotiin tuotavaan yksilökuntoutukseen haetaan Säätiöltä rahoitusta. Edelleen on mahdollista saada Säätiöltä avustusta vuoden aikana kertyneisiin lääkäri-, hammaslääkäri- ja silmälasikustannuksiin. Myös näistä asioita huolehtii Esko Ojala.

Lottaperinneyhdistyksen vuosikokous valitsi yksimielisesti yhdistyksen puheenjohtajaksi edelleen vuosiksi 2021-22 Taija Hakolan ja varapuheenjohtajaksi Esko Ojalan samoin vuosiksi 2021-22. Kaksivuotiskaudelle hallitukseen valittiin Jalasjärveä edustava Maire Hämeenniemi Alajärveltä, Mia Perkiö Isojoelta ja Marja-Liisa Metsäranta Kauhajoelta. Erovuorotta hallituksessa jatkaa Pirjo Pieski Kauhajoelta. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Raija Lehto ja Hannele Viirimäki, kumpikin Teuvalta.

Kokouksen päätteeksi kiittivät Taija Hakola ja Esko Ojala puhein ja kukkasin hallitustyöskentelystä poisjääneitä Anna-Liisa Luukkosta, Terttu Pihlajaviitaa ja Anna Tuiskua, jotka kaikki ovat olleet mukana yhdistyksen perustamisesta lähtien.